zondag 16 maart 2008

TEFAF 2008

The European Fine Art Fair, oftewel TEFAF. Een van 's werelds meest prestigieuze kunst- en antiekbeursen opende op 7 maart voor de 21ste keer haar deuren met een deelnemersveld van 227 kunst- en antiekhandelaren van over de hele wereld. In het MECC (Maastrichts Expositie en Congres Centrum) staat tot en met 16 maart klassiek Japans aarde- en lakwerk tegenover oude Hollandse en Vlaamse meesters. Om een impressie te geven van de omvang van het gebeuren: Volgens de organisatie zal de beurs sluiten met een bezoekersaantal van 75.000, en zullen dan circa 225 privévliegtuigen zijn geland op Maastricht-Aachen Airport. Volgens de Volkskrant van afgelopen vrijdag 14 maart zijn er tot dan toe, tussen alle kostbaarheden in, 17.000 glazen champagne achterover geslagen en 6000 oesters opgepeuzeld.

De International Herald Tribune weet te melden dat er alleen in de eerste twee uur van de beurs al 5 grote werken verkocht zijn door de bekende Londense deelnemer Johnny van Haeften, waaronder een zeelandschap van Jan van Goyen ter waarde van 1.100.000 euro:



Het tweede van de vijf verkopen van Van Haeften betrof "Aeneas en de Sibylle in de onderwereld", een fantastische Jan Brueghel de Oude uit 1593. Een Amerikaanse verzamelaar betaalde zonder aarzelen de vraagprijs van maar liefst 3.900.000 euro.




Door dit soort berichtgeving waren onze verwachtingen natuurlijk hoog gespannen toen Janneke en ik, vergezeld van TEFAF-veteraan Menno, gisteren richting Maastricht togen om ons te vergapen aan al dit prachtigs. Eenmaal gearriveerd bij het MECC viel ons oog direct op een in bontjas getooide, Italiaans uitziende dame die gedistingeerd in een Volkswagen Phaeton werd voorgereden, even later gevolgd door wat er op het eerste oog uitzag als Brits oud geld. Eerst nog met een Franse art-broker een peukje roken voor de ingang en dan met lichte nerveusiteit naar binnen om voor 145 euro drie toegangskaartjes en twee catalogi aan te schaffen.

Wat gelijk opviel is de enorme omvang van deze beurs! De 227 deelnemers hebben hun waren uitgestald in een lappendeken van meticuleus ingerichte stands, waardoor men zich, al voortglijdend op hoogpolig tapijt of parket, het eerste half uur in een vreemdsoortig museum waant. Dit vreemde gevoel werd nog versterkt vanaf het moment dat je beseft dat alle aanwezige werken ook daadwerkelijk te koop zijn. Je bent zo gewend aan het feit dat je Hollandse Meesters of Impressionisten alleen in musea kan bezichtigen, waar ze doorgaans bewaakt en achter glas hangen, dat het enige tijd duurt voordat het tot je doordringt dat je op een veredelde markt bent. De rode stickertjes die aangeven dat een werk verkocht is, en de sporadische prijskaartjes doen je dit na verloop van tijd pas weer beseffen.

Kunst is hier gewoon business, big business ! Dat gewone stervelingen zoals ik hier rond kunnen lopen en zonder enige belemmering samen met serieuze verzamelaars kunnen genieten van enkele topstukken uit de kunstgeschiedenis, is niet meer dan bijzaak. Niet voor niets heeft de organisatie een aantal jaren geleden besloten om een entreeprijs te heffen om te grote aantallen dagjesmensen af te schrikken. Inmiddels is de entreeprijs opgelopen tot een heftige 55 euro per persoon, en is de gebruikelijke studentenkorting afgeschaft. Maar daar krijg je dan ook iets voor.

De TEFAF is namelijk een beurs op stand. Her en der verspreid zijn en zijn er chique brasserietjes geïnstalleerd, en in het midden van de beurs prijkt een heuse champagnebar! Dit is de verzamelplek bij uitstek voor Italianen in deftige pakken en Franse dames in nonchalante jurkjes. Amerikanen met stapels catalogi en bejaarde Britten (inclusief Tweed en hoed) doen zich even verderop tegoed aan borden met oesters. Een gesoigneerde Franstalige Belg sommeert zijn zoontje om maar even met mama te gaan bellen, want papa moet informeren of er iets gedaan kan worden aan de vraagprijs van 165.000 euro voor dat schattige, surrealistische stilleventje.

Volledig verzadigd van kunst en met een tasje vol met ansichtkaartjes en prullaria sjokken we na vijf uur de normale wereld weer in. Of we iets gekocht hebben? Jazeker ! Een 575 pagina's tellende catalogus van de beurs is ons gelukkige bezit, evenals een gratis catalogus over Oude Meesters van Salomon Lilian, specialist in zeventiende-eeuwse schilderijen. Ook heb ik voor 10 euro de hand weten te leggen op een Duitse catalogus van Kunsthandlung H.H. Rumbler uit Frankfurt. Deze had namelijk een fantastische serie etsen van Francisco de Goya's Los Desastres de la Guerra hangen. Met toegknepen ogen en een beetje fantasie lijken de afbeeldingen in dit mooie boekje bijna echt... toch?


Helaas ging op het laatste moment ons favoriete werkje van de beurs aan onze neus voorbij, dus moeten we het stellen met een gedownloade versie van Fernand Khnopff's eenzame sneuwlandschap:

5 weetjes die je leven voor altijd zullen veranderen

* De aanduiding van de Borg voor de Romulan, een genetisch aan de Vulcans verwante soort, is Soort 2783.
* Er zijn vier manieren om Latijn te spreken! Begin meteen met studeren met deze handleiding.
* De Amerikanen ontwikkelden tijdens de Tweede Wereldoorlog een bom gevuld met vleermuizen, elk voorzien van een lading napalm. De vleermuizen waren bestemd voor de aanval op Japan, maar de VS schreven het revolutionaire nieuwe wapen af toen de beestjes wisten te ontsnappen.
* Lazare Ponticelli, de laatste Franse oorlogsveteraan uit de Eerste Wereldoorlog, is op 12 maart overleden.
* Het Emancipation Memorial in Washington D.C., waar Abraham Lincoln wordt uitgebeeld in zijn rol als Grote Bevrijder terwijl hij een Afrikaanse slaaf bevrijdt, is betaald door door voormalige slaven.

woensdag 12 maart 2008

BLOGGING



Het bijhouden van een WebLog is een verantwoordelijke taak. Vooral in deze tijden waarin persoonlijke websites als paddestoelen uit de grond schieten, en elke Nederlanden meent dat hij of zij in het kader van vrije meningsuiting zijn zegje moet kunnen doen op het openbaar toilet genaamd Internet, is het van belang dat er mensen op staan die een tegengeluid laten horen. Mensen die met enige nuance en gezond verstand hun licht kunnen laten schijnen op de grote dingen des levens, het liefst met enig verstand van zaken en in correct ABN. Om maar meteen alle hoop aan duigen te slaan: ik ben niet een van die mensen!

Op welke manier ik dan wel een nuttige bijdrage kan leveren aan deze huidige Web 2.0 cultuur?
Er zijn naar mijn mening twee mogelijkheden:

1) Ik word een expert op het gebied van iets totaal onbenulligs, en schrijf daar wekelijks met gezonde humor een leuk, populair-wetenschappelijk artikel over. Zo weet ik zeker dat ik een schat aan informatie kan opdissen over een van de meest fascinerende aspecten van de natuur, namelijk het liefdesleven van Trilobieten. Een vervelende bijkomstigheid hierbij is echter dat ik dan eerst paleobiologie zal moeten gaan studeren, het woord "trilobiet" aan mijn spellingchecker moet toevoegen, mij moet verdiepen in organische scheikunde, en mij de woede op de hals haal van echte trilobiet-o-fielen, die mijn pogingen tot humorvolle reflectie over hun geliefde geleedpotigen zeer waarschijnlijk niet zullen waarderen. Ik vermoed dat mijn inzicht in de werking van hun harde lenzen van calciumcarbonaat of de controverses rond de taxonomische indeling van deze kleine rakkers uit het Paleozoïcum uiteindelijk niet voldoende zullen zijn om een trouwe schare lezers aan te trekken. Daarom laat ik het voor nu bij een mooi plaatje van deze op-een-na-bekendste groep fossiellen, en ga ik verder met mogelijkheid 2.


2) Ik beperk me tot zaken waar ik volgens mij wel (enig) verstand van heb en probeer over deze dingen op gezette tijden zo boeiend mogelijk(of als dat die dag niet tot de mogelijkheden behoort, in ieder geval zo kort mogelijk) te vertellen. Er kleeft echter één probleem aan deze oplossing: de zaken die mij in het dagelijks leven bezighouden en waar ik mij tot nu toe serieus in verdiept heb zijn, hoe zal ik het zeggen, niet direct populair of interessant voor het grote gros.
Zo ben ik het bijvoorbeeld helemaal eens met Adam Rogers als hij zegt dat de onlangs overleden Gary Gygax dé architect van het nu is, maar wie interresseert dat nu?

De komende tijd zal ik proberen dit dilemma op te lossen, maar tot die tijd post ik alvast in een nieuwe blog een aantal wetenswaardigheden waarvan ik zeker weet dat ze een verrijking zullen zijn van een ieders leven!